Zabos túros medvehagymás pogi:
Ez a recept a hagyományos pogácsa egy fokkal lájtosabb, bár sokkal egészségesebb verziója. Könnyű elkészíteni, finom és gyors vendégváró pogi alkalmakra. Viszont attól még, hogy ez egy diétásabb verzió nem szabad az egészet egyszerre befalni.
A szénhidrát és zsírtartalma miatt (zab, kókuszzsír) főként a délelőtti órákban, tízóraira ajánlom, esetleg még uzsira (természetesen a délutáni/esti edzésed előtt:)) mérettől függően kb. 4-5 db-ot. (A képhez tudsz viszonyítani.)
Hozzávalók:
- 300 g túró (zsírszegény)
- 80 g olvasztott kókuszzsír
- 50 ml víz
- 1 púpos kk. só
- 1 csapott kk. őrölt kömény (ha szereted, de nagyon jó ízt ad neki!)
- 200 g zabpehelyliszt (bolti vagy ledarálod a zabpelyhet) vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt/rozsliszt, illetve fele-fele arányokban is csinálhatod
- apróra vágott medvehagyma ízlés szerint, én kb. fél csokorral tettem bele (persze, amikor szezonja van, de tehetsz bele ízlés szerint sonkát is vagy light sajtot...)
- 1 felvert tojás a pogik tetejének megkenéséhez
Elkészítés:
A túrót, kókuszzsírt, vizet, sót, köményt összeturmixoljuk, majd a masszához adjuk a lisztet, az apróra vágott medvehagymát és kézzel összegyúrjuk.
A tésztából pogácsákat formázunk kézzel vagy a kinyújtott tésztából (nem dagad meg a pogi, így ne nyújtsd túl vékonyra) pogácsaszaggatóval (én poharat használtam, amit belemártottam lisztbe, hogy ne ragadjon rá a tészta...kicsit megütögeted az oldalát és kijön).
Sütőpapírra vagy kilisztezett tepsire tesszük, majd megkenjük a tojással. A tetejére tehetsz még egész köményt vagy light sajtot és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
+ Mi ebből most dupla adagot csináltunk, 500g túróval, így 2 és fél nagy tepsire való pogácsa jött ki.
Az receptötlet INNEN származik.