A makrotápanyagok, mint az előző bejegyzésből is kiderült: a szénhidrát, fehérje, zsír hármas. Ebben a bejegyzésben szénhidrátról írok.
A szénhidrátról általában:
A szénhidrátok a legfontosabbak a szervezet energiaellátásában, mert könnyen felhasználható energiával látja el a sejteket, és a naponta fogyasztott mennyiség is jelentős. Ha a szükségesnél kevesebbet eszünk belőle, hiányállapot jön létre, és a szervezet más tápanyagot, például a testet építő fehérjét égeti el. Plusz rossz lesz a közérzetünk, fáradékonyak, kedvtelenek leszünk, szédelgünk stb.
DE! Ha a szükségesnél többet viszünk be a szervezetbe, abból nem képződik energia és tartalék sem, zsírsavvá, zsírrá alakul, lerakódik a szervekben, feltölti a zsírraktárakat, és elhízás alakul ki. Ez mondjuk ismerős lehet.
Jó és rossz szénhidrátok:
Az én olvasatomban létezik "jó" és "rossz" szénhidrát. Ezek lassú vagy gyors felszívódásúak. Az alábbi képen rendszereztem a tulajdonságaikat.
De mi is az a glikémiás index(GI)?
Glikémás index: A szénhidrát-tartalmú élelmiszerek glikémiás indexe azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer elfogyasztása milyen hatással lesz a vércukorszintre. Az alacsony glikémiás index-szel rendelkező élelmiszerek (pl. lencse, GI: 21) az emésztés során lassan bomlanak le, és a vércukorszint emelkedése lassabb és egyenletesebb lesz = tovább érzed magad jóllakottnak, mint a magas glikémiás indexű ételek (pl. fehér kenyés, GI: 70) elfogyasztása után.
HA magas glikémiás indexű ételt fogyasztasz, akkor gyorsan megemelkedik a vércukorszinted, ennek kompenzálására a szervezeted inzulint termel.
Inzulin: a vércukorszintet csökkentő hasnyálmirigy hormon, az anyagcsereszabályozásban vesz részt. Az inzulin lecsökkenti a vércukorszinted, de általában túlságosan is, így újra éhes leszel. Ez van, ha csokit, cukrot, chipset, pogácsát stb. eszel. Ezeket a felesleges szénhidrátokat zsírrá alakítja át, ami testzsírként raktározódik.
Tehát az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztását kell előtérbe helyezni.
Itt egy táblázat pár példával.
Élelmiszerek alacsony GI-vel |
Élelmiszerek közepes GI-vel |
Élelmiszerek magas GI-vel |
(GI ≤ 55) | (GI 56-69) | (GI ≥ 70) |
Teljes kiőrlésű termékek | Fehér durum spagetti | Fehér kenyér |
Gyümölcsök | Legtöbb cukorféle (szacharóz) | Burgonya |
Borsó, bab, lencse | Mazsola | Fehér rizs |
Korpás készítmények | Műzli szeletek | Reggeli gabonapehely készítmények |
Tej és joghurt | Basmati rizs | Sportitalok |
Édes burgonya | Dinnye | |
Szójakészítmények | Kekszek | |
Datolya | ||
Forrás:http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/a-glikemias-index-103063.html
A szénhidrátoknál a legfontosabb az, hogy mikor és mit, valamint, hogy egész napra jól elosztva vigyük be a szervezetbe a vércukorszint folyamatos szinten tartása érdekében.
A mit-mikor-hogyan-ról későbbi bejegyzésben fogok írni.