A makrotápanyagok II.
2016. február 25. írta: MotivÁlom

A makrotápanyagok II.

Szénhidrát

  A makrotápanyagok, mint az előző bejegyzésből is kiderült: a szénhidrát, fehérje, zsír hármas. Ebben a bejegyzésben szénhidrátról írok.

A szénhidrátról általában:

  A szénhidrátok a legfontosabbak a szervezet energiaellátásában, mert könnyen felhasználható energiával látja el a sejteket, és a naponta fogyasztott mennyiség is jelentős. Ha a szükségesnél kevesebbet eszünk belőle, hiányállapot jön létre, és a szervezet más tápanyagot, például a testet építő fehérjét égeti el. Plusz rossz lesz a közérzetünk, fáradékonyak, kedvtelenek leszünk, szédelgünk stb.

 DE! Ha a szükségesnél többet viszünk be a szervezetbe, abból nem képződik energia és tartalék sem, zsírsavvá, zsírrá alakul, lerakódik a szervekben, feltölti a zsírraktárakat, és elhízás alakul ki. Ez mondjuk ismerős lehet.
 

 Jó és rossz szénhidrátok:

 Az én olvasatomban létezik "jó" és "rossz" szénhidrát. Ezek lassú vagy gyors felszívódásúak. Az alábbi képen rendszereztem a tulajdonságaikat.

untitled_infographic.png

 

De mi is az a glikémiás index(GI)?

Glikémás index: A szénhidrát-tartalmú élelmiszerek glikémiás indexe azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer elfogyasztása milyen hatással lesz a vércukorszintre. Az alacsony glikémiás index-szel rendelkező élelmiszerek (pl. lencse, GI: 21) az emésztés során lassan bomlanak le, és a vércukorszint emelkedése lassabb és egyenletesebb lesz = tovább érzed magad jóllakottnak, mint a magas glikémiás indexű ételek (pl. fehér kenyés, GI: 70) elfogyasztása után.

 HA magas glikémiás indexű ételt fogyasztasz, akkor gyorsan megemelkedik a vércukorszinted, ennek kompenzálására a szervezeted inzulint termel.

Inzulin: a vércukorszintet csökkentő hasnyálmirigy hormon, az anyagcsereszabályozásban vesz részt. Az inzulin lecsökkenti a vércukorszinted, de általában túlságosan is, így újra éhes leszel. Ez van, ha csokit, cukrot, chipset, pogácsát stb. eszel. Ezeket a felesleges szénhidrátokat zsírrá alakítja át, ami testzsírként raktározódik.

Tehát az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztását kell előtérbe helyezni. 

​Itt egy táblázat pár példával. 

Élelmiszerek
alacsony GI-vel
Élelmiszerek
közepes GI-vel
Élelmiszerek
magas GI-vel
(GI ≤ 55) (GI 56-69) (GI ≥ 70)
Teljes kiőrlésű termékek Fehér durum spagetti Fehér kenyér
Gyümölcsök Legtöbb cukorféle (szacharóz) Burgonya
Borsó, bab, lencse Mazsola Fehér rizs
Korpás készítmények Műzli szeletek Reggeli gabonapehely készítmények
Tej és joghurt Basmati rizs Sportitalok
Édes burgonya Dinnye
Szójakészítmények Kekszek
Datolya

 

Forrás:http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/a-glikemias-index-103063.html

 A szénhidrátoknál a legfontosabb az, hogy mikor és mit, valamint, hogy egész napra jól elosztva vigyük be a szervezetbe a vércukorszint folyamatos szinten tartása érdekében.

A mit-mikor-hogyan-ról későbbi bejegyzésben fogok írni.

A bejegyzés trackback címe:

https://motivalom.blog.hu/api/trackback/id/tr987668830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása