A megunhatatlan: Zabkása
2016. február 28. írta: MotivÁlom

A megunhatatlan: Zabkása

A tápanyagok királya: a zab, zabkása.

 Reggelire edd, max. még ebédre, ha erre vágysz. Tehát a délutáni órákban, illetve vacsorára már ne egyél zabkását.

Személy szerint szinte minden reggelem ezzel kezdem. A zabkását ezerféleképp lehet variálni, édesen-sósan egyaránt. Itt tényleg csak a képzelet szabhat határt.
A Lidl-ben szoktam vásárolni, 500g 200 Ft. Azt hiszem az Aldiban és a Sparban is ennyi. Van kis-és nagyszemű zabpehely, én a kicsit veszem, de ennek nincs jelentősége, ki melyiket szereti.

 Azért az fontos, hogy ne a szárított gyümölcsös, mindenféle ízesített variációt vedd meg, mert abba szoktak cukrot meg másegyebet beletenni. A tiszta zabpehely a legjobb.

Miért használd a zabot?

  • gyors, egyszerű, olcsó, finom és laktatózab.jpg
  • lassú felszívódású szénhidrát, reggel jól beállítja a vércukorszintet(oldja a nassolás utáni vágyat)
  • "gyomorbarát", gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, lúgosító hatása van
  • magas a fehérje-, rosttartalma, valamint B, E vitaminokban gazdag, de tartalmaz vasat, kálciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot is
  • javítja az emésztést, felpörgeti az anyagcserét

Hozzávalók:

  • kimért zabpehely
  • 1,5 %-os tej (akár rizs- vagy mandulatej...) vagy víz, esetleg mindkettő vagy zsírszegény joghurt, kefír
  • tetszés szerint: idénygyümölcs, magvak, aszalt gyümölcsök, nyers vagy főtt zöldségek, zsírszegény túró, sajt, hagyma ...
  • ízesítéshez: fahéj, cukrozatlan kakaópor, mézeskalács fűszerkeverék, édesítő, méz, fehérjepor... só, bors, petrezselyem, bazsalikom, oregánó stb.

Elkészítés:

1. Kimérünk egy kis tálkába kb. 30-40 g (nőknél max. 50 g, férfiaknál max. 80g) zabpelyhet. Ha nincs mérleg: 3-4 ek. zab.

2. Ráöntünk annyi vizet vagy tejet vagy fele-fele arányban a kettőt, hogy ellepje a zabot. A folyadék mennyisége attól is függ, hogy sűrűbben, vagy folyósabban szereted. Ezt ki kell kísérletezni, de azt ajánlom először annyit önts hozzá, hogy ellepje, mert felszívja és megdagad, utána még tudsz hozzátenni, ha szeretnél.  

3. Betesszük a mikróba kb. 1-2 percre. Akkor jó, ha elkezd felpúposodni, de figyeld közben, ki ne fusson a tálkából. 

Ha nem használsz mikrót: tedd bele egy edénybe és közepes, majd lassú lángon melegítsd és kevergesd, addig míg besűrűsödik és kásás állagú lesz. Kb. 5-10 perc.

Vízforralóval: Illetve, ha ennél még egyszerűbb megoldásra vágysz, akkor forrald fel a vizet vízforralóban, öntsd rá a zabpehelyre, majd fedd le pár percre egy tányérral.

Gondolom sütőben is el lehet készíteni, bár azt még nem próbáltam.

4. Ízesítsd! Nekem a banános fahéjas a kedvencem.
 Nálam ez úgy néz ki, hogy kb. 35 g zabpelyhez hozzáteszek 1,5 ek. őrölt lenmagot és egy kis kanál fahéjat, összekeverem, majd felöntöm vízzel és beteszem a mikróba. De van, amikor kb. 25-30 g zabpehelyhez keverek 2-3 ek. tönkölybúzakorpát, (azért mert egészséges és magas a fehérje, illetve rosttartalma meg a változatosság kedvéért) lenmagot és a fahéjat.  Kettévágom és felkarikázok egy fél banánt, hozzászórok egy csapott ek. eritritet vagy egy tk. mézet és a tetejét megszórom dióval vagy mogyoróval. Szoktam 1 tk. cukrozatlan kakaóport is beletenni, szeretem, mert kissé kesernyésebb ízt ad neki. 
(Amúgy is szeretem a 80-90%-os étcsokikat is, azt is lehet amúgy beletörni 2-3 kisebb kockával.)

Ötletek:oatmeeaals.jpg

  • rte, dió, fahéj
  • almás fahéjas
  • házi cukormentes lekváros pl. szilvalekvár, kevés joghurttal 
  • zsírszegény túró, joghurt/kefír, só, csirke- vagy pulykamellsonka darabkák
  • párolt hagymás-gombás, parmezán sajttal a tetején
  • sütőtökös fahéjas
  • mazsolás mogyorós étcsokidarabos
  • túrós kakaós
  • kókuszos mangós
  • meggyes mákos...

 

 De, ha még ennél is egyszerűbbre vágysz, akkor lehet simán csak tejjel vagy joghurttal, kefírrel leöntve és friss gyümölcsökkel is enni. 

A legfinomabb és legtáplálóbb reggeli.

A bejegyzés trackback címe:

https://motivalom.blog.hu/api/trackback/id/tr148215990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása