A nyers zab.
A másik verzió nálam az overnight zabkása vagy a Kollath reggeli (mondjuk amit én szoktam csinálni az nem tisztán Kollath reggeli). Ez egy "nyers" változat és nagyon egészséges. Előző este kell elkészíteni, (Általában amúgy is előző este készítem össze a másnapi kajáimat, hogy reggel már ne kelljen ezzel is foglalkozni.) egy éjszakán át hagyjuk állni, mert erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban... így magasabb lesz a tápértéke.
Hozzávalók:
- 30-40 g zab-, búza- vagy rozspehely
- 2 dl víz
- 1-2 ek. szezám- és/vagy lenmagpehely
- 15 g mazsola vagy más aszalt gyümölcs
- alma vagy más idénygyümölcs
- 2 ek. mák
- 1 tk. méz
- 1 ek. dióféle
- 1 tk. citromlé
Elkészítés:
Este 1 dl vízben 30-40 g zab-, búza- vagy rozspehelyhet és a szezám-, lenmagpelyhet éjjelre beáztatjuk. Egy másik tálkában, ugyanúgy, 1 dl vízbe 15 g mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt áztatunk. Reggel összeöntjük a kettőt és ízesítjük 1 reszelt vagy apróra vágott almával, a mákkal, mézzel, dióval, citromlével.
Leegyszerűsített verzió:
Én úgy csinálom, hogy a zabpelyhet, lenmagot és 1-2 ek. tönkölybúzakorpát összekeverem és hozzáöntök annyi vizet, hogy ellepje. Mazsolát is áztatok be és reggel összekeverem a kettőt, van egy különlegesebb íze, de nekem nagyon ízlik. Reggel teszek hozzá almát vagy banánt és egy kis fahéjat. Kész.
+ Overnight zabkása tipp: ha szereted joghurtba vagy kefírbe is beáztathatod a zabpelyhed. Tedd a hűtőbe éjszakára, reggelre jól megszívja magát a zab. Ízesítheted gyümölcsökkel, magvakkal, fahéjjal stb.
ITT tudsz még többet olvasni a Kollath reggeli előnyeiről.