Hogyan kezdjek neki?
2016. február 14. írta: MotivÁlom

Hogyan kezdjek neki?

Lépésről lépésre.

Az Anonim Alkoholisták mintájára összeállítottam egy 12 lépcsős, diétára szoktató "rendszert". 

1. Döntsd el!

Oké, le akarok fogyni.

fogya_s_zsi_r_e_gete_s_izom.jpg

2. Méricskélj!

 Végy egy nagy levegőt és mérd le magad. Azt is megmérheted, hogy hány kg vagy, de nem ez a
legfontosabb. Amikor elkezdesz fogyni a zsírrétegedből és a mozgástól megerősödsz (nem, nem leszel kigyúrt, hanem tónusossá, formássá válsz, mint pl. a jobb oldali hölgy a képen), ami ugye izom, akkor lehet, hogy kilókban több leszel, mint eredetileg vagy ugyanannyi. Ezért nem túl hiteles a kg-ban számolás, inkább a centiket mérd meg: karok, mellbőség, derék, csípő, combok, így látványosabb lesz a változásod mértéke.

Valamint még a szemedre is hagyatkozhatsz: ehhez segítség a tükör. Plusz 2 hetente készíts minden irányból 1-1 képet magadról, így nyomon követheted a fejlődésed. Mivel a nők hajlamosak arra, hogy nem veszik észre maguktól a változást, illetve irreálisan látják a saját testüket. A kitartó munkáddal 3-4 hónap alatt gyönyörű, látványos eredményeket érhetsz el. 

3. Akadj ki, majd végy erőt magadon és tudatosítsd a döntésed!

4. Tudás, olvasás!

Informálódj. Ezzel most nem azt mondom, hogy táplálkozási és mozgás-szakértővé kell válj, de azért légy tisztában az alapvető dolgokkal. Pl. hogy mi a szénhidrát, fehérje, zsír, mi a jó és mi az, amire nincs szüksége a szervezetednek... (itt mindent megtalálsz majd ezekről). Valamint az adott mozgás helyes kivitelezéséről, technikájáról, fokozatokról...

5. Kaloriabazis.hu!

Itt éred el. Először regisztrálj, majd írd be az adataid. Aztán kezdheted is beirkálni az aznapi kajamennyiséged. Ehhez szükséged van egy konyhai mérlegre. Ez nem olyan, mint a főzés, hogy kb. beledobsz ennyit meg annyit ebből meg abból és a végén majd kisül valami. Itt pontos értékek kellenek, úgyhogy, ha még nincs, akkor szerezz be egyet.
Azért jó ez az oldal, mert rengeteg termék kalória- és tápanyagértéke van fent, sőt te is írhatsz be saját recepteket, illetve személyre szabhatod az egészet. Könnyű használni, nem igényel nagy számítógépes ismereteket. Amíg magadtól meg nem tanulod, hogy nagyjából mennyi az elegendő kalóriamennyiség, amit egy nap fogyassz, addig javaslom ennek az oldalnak a használatát, ez attól függően kb. 1-2-3 hónap.
A napi kalóriakerethez annyit, hogy ez egyénenként változó, de 1200 Kcal alá sose menj!!!! Mert azzal, hogy létezel kb. ennyi kalóriát égetsz el. Ha edzel, akkor még több kalóriára van szükséged, de azt is be tudod írni és akkor úgy kalkulál az oldal.
Ha nagy súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, akkor nehogy azt csináld, hogy drasztikusan leviszed 1400 Kcal-ra, mert azt olvastad, hogy az a megfelelő mennyiség. Ebben az esetben fokozatosan -4-500Kcal-val kezdd, majd hétről-hétre csökkentsd a kalóriamennyiséged és növeld a minőséget!

Arra figyelj még, hogy úgy add meg az adott ételt, amit aznap ettél, hogy egyenként beírod az összetevőit, mert ha bepötyögöd, hogy diétás palacsinta, lehet az ott megadott elkészítési mód más, mint, ahogy te csináltad, így rosszabb/jobb tápértékeket, kalóriamennyiséget mutat majd, mint amit ténylegesen bevittél a szervezetedbe.
Mindenre rájössz, ha elkezded használni!
*A kétkedőknek, vagy azoknak, akik váltig állítják, hogy amiket esznek, nem magas kalóriatartalmúak és nem amiatt híznak, azt ajánlom, hogy 1 hétig jegyezzék fel a napi kajaadagukat, hogy szembesüljenek a tényekkel. Majd kezdjék el a diétát.

6. Bevásárlás!

bevasarlokocsikajo.jpgIktasd ki az egészséges táplálkozásba nem beilleszthető ételeket! Eljött a perc, hogy erőt végy magadon és elköszönj a nutellától, a gumicukortól, alapjáraton a cukortól, a fehér liszttől és a különböző pékségekbe vezető úttól, az üdítőktől, sőt ha igazán komolyan veszed az alkoholtól is, mert brutál mennyiségű felesleges kalóriát tartalmaz. 

7. Méregteleníts!

Nyugi nem léböjtkúrára foglak. Ha elkezdesz egészséges ételeket fogyasztani az már maga a méregtelenítés. De ezt lehet fokozni különböző teákkal, ezekből is a legjobb a szálas, mert a filteresekben nincs annyi "anyag". Ezekbe nem épp a minőségi rész kerül, így megéri a macera a szálas tea leszűrésével satöbbi... Nos a teák közül szerintem bármelyiket fogyaszthatod ízlésed szerint.  Arra figyelj, hogy van, amit csak kúraszerűen lehet, illetve a gyógyteáknál is megvan, hogy hogyan kell elkészíteni hány csészével kell inni. Ezeket tartsd be, ja és a gyógyteákat nem ajánlatos fémből készült szűrővel leszűrni (tudom nagyrészt az összes olyan, de lehet műanyagból készültet is kapni). 

A zöld tea amúgy a legjobb méregtelenítő tea, én borsmenta teával keverem össze és néha teszek hozzá citromot ízesítésképp. Édesíteni nem szoktam, de ha nagyon nem bírod, akkor fokozatosan szoktasd magad hozzá az édesítés csökkentéséhez, kezdetben 1 max. 2 teáskanál mézzel igyad, végül hagyd el az édesítést. Általában 0,5-1 liter teát iszom meg egy nap, elosztva (ha Te is így teszel, akkor ne édesítsd mézzel minden egyes bögre teád, mert az már sok kalóriában, vagy akkor használj hozzá eritritet). 

8. Dobozolásra fel!

dobozolas.jpgElőtte este/reggel állítsd össze a másnapi étel adagod. Ez, ha otthon megreggelizel, akkor a tízóraidat, az ebédedet és attól függően, mikor érsz haza, az uzsonnádat jelenti. Ennek dobozokban, zacskókban való összeállítása kezdetben egy időigényesebb feladat lesz, de ez az időtartam, ha rutinosabbá válsz, jóval lecsökken.
Az a biztos, amit saját magad készítesz el, mert tudod, hogy mi került az ételbe. Így nem költesz pluszban olyan kajákra, amik nem a Te igényeid szerint vannak elkészítve.

 9. Olvass, tudatosítsd, légy következetes!

Nem tudom elégszer hangsúlyoznsayno.jpgi, hogy a megfelelő tudás, valamint a kitartás, türelem és motiválódás a kulcs.
Ismerd meg önmagad, mit kíván a tested és mondj nemet a csábításnak!

10. Mozogj!

Döntsd el, hogy mozogni fogsz. Válaszd ki, hogy mi áll hozzád a legközelebb és kezd el csinálni. Nyugodtan menj el a közeli edzőterem valamelyik csoportos órájára, de azért előtte tájékozódj a nehézségi szintről stb. Ha a kondizás mellett döntesz, akkor mindenképp kérd ki egy személyi edző vagy hozzáértő szakember véleményét!
Ha szereted a futást vagy az úszást, kerékpározást ezeket ajánlom első körben, mint aerob/cardio jellegű edzések. Ehhez csapódik az erősítés, a formásodás érdekében a teljes testsúlyos/ súlyzós/ eszközös edzéstípusok.

11. Csináld, alkalmazd a tudásod!

Jól csináld, ne hazudj magadnak, hogy ez még belefér, meg ha már ezt
megettem, akkor mindegy is, de majd lemozgom, de jajj nincs időm edzeni, mert pont most kell valami világmegváltó dologba kezdenem, így már a mai napom elcsesztem és akkor már ez is belefér és jó újrakezdem holnap, mert így már nem jó, borult a nap.
Az elején kicsit szigorúbbnak/következetesebbnek kell lenned önmagaddal, de hát ez az elkényelmesedésed következménye...

A megszerzett tudás alkalmazása a legélvezetesebb rész. Az "Aha" élmény, ha azt, amit elméletben már tudsz, gyakorlatban is alkalmazod és aztán napról-napra látod az eredményét.

12. A legfontosabb a végére: sose veszítsd el a motivációd!dontstop.jpg

Mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy mi a célod, miért szeretnéd, előre menj és tudd, hogy ... MEGCSINÁLOD! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motivalom.blog.hu/api/trackback/id/tr168268762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása