Rólad: MotivÁlom - Te miért csináld?
2016. február 10. írta: MotivÁlom

Rólad: MotivÁlom - Te miért csináld?

Miért táplálkozz egészségesen?

  Mondjuk ezt úgy érzem nem kell annyira bőven kifejtsem,believeucan.jpg  evidensnek kéne legyen, de persze a "finom" kalóriadús falatoknak nehéz ellenállni. Meg hát a magyar ét-trendre nem éppen az egészséges ételek a jellemzők pl. éttermekben, menzán, boltokban lévő választék.... Bár ebben olykor tapasztalok némi fejlődést, de sajnos még igencsak ritka. Itt jön be a megfelelő tudás, ami segítségével jól tudsz dönteni, ha ilyen választás elé kerülsz.
Számomra mindig is fontos volt, hogy egészségesen táplálkozzam, de azért becsúszott ez-az... a nagy családi összejöveteleken való mértéktelen sütifogyasztás, ha sósat eszel, édeset kívánsz, de ha meg édeset, akkor sósat és ez a körforgás így megy egész nap. Ami aztán szépen meglátszik az ember testén is. Hát nem könnyű, tudom, de nem is lehetetlen...

 Nos, szerintem a legfontosabbak: nagyon nagy szerepet játszik a betegségek megelőzésében, sőt a gyógyulás folyamatában is. Az egészséges, vitamindús táplálkozással erősíted az immunrendszered, a tested. Segít az ideális testsúly elérésében, akár fogyni, akár hízni akarsz. Energiát ad, jobban érzed magad tőle. Ez a legfőbb, az ételnek az a dolga, hogy energiát nyújtson számodra, ha túlzásokba esel, a tested ezt jelzi, erre szokták mondani, hogy "kajakómám" van vagy "túlettem magam" satöbbi... mikor kb. kidurransz és elalszol, mert elfáradtál az evésben. Kissé irónikus.
A lényeg, hogy te, a saját tested megérdemli azt, hogy a legjobbat kapja. Miért tömnéd tele magad szeméttel, mikor értékes tápanyagokat is ehetsz? A testeden mindenképp meglátszik, hogy végül hogyan döntöttél, egy mekis hambi sültkrumplival vagy a csirkehusi rizzsel, sok zöldséggel (persze ez a klisé, ennél vannak változatosabb egészséges ételek pl. -receptek közt-). Ez kezdetben némi lemondással járhat, ha eddig mindent agyon sóztál és telibeszórtad cukorral a töltött káposztát is, de hát valamit valamiért. Szerintem megéri, ha végre elégedettséggel tudsz a testedre gondolni, mérlegelj! 

 Úgy gondolom az ennek megfelelő szemléletmód a következő: váltsd fel az "én nem ehetek cukrosat, fehér lisztből készült termékeket, mesterséges anyagokat..." arra, hogy "én nem eszem cukrosat, fehér lisztből készült termékeket, mesterséges anyagokat..." és miért nem? A fent leírtak miatt és, mert van egy célod, amit el szeretnél érni. Aztán, ha eléred, akkor ez már úgy beépül az életedbe, hogy végül életmódoddá, gondolkodásmódoddá válik.

 

Miért csináld? Miért mozogj?

 Magadért. Mindent csakis magadért, de azért hozok pár okot. A mellékelt képen mindjárt 50 is szerepel.  
50ok.jpg
Az egészséges táplálkozással sok mindent el lehet érni vékonyabb, fittebb, egészségesebb leszel. De ha esztétikailag is egy formás alakra vágysz, akkor nem lehet megkerülni a megfelelő edzést. A táplálkozás az alap, de az edzés adja meg az i-re a pontot.

A képen szereplő okok közül 1-2 nagyon népszerűt kiemelnék. Mozgásszervi és egyéb betegségek
(cukorbetegség, vérnyomás problémák...) megelőzésére. Általában ezek az egészséggel kapcsolatos "riogatások" nem szokták meghatni az embereket, mert jelenleg épp nincs semmi bajuk. Még nem elviselhetetlen a fájdalmuk, kicsit kellemetlen a hátfájás, derék vagy térd fájdalma, de még nem okoz nagy problémát. Itt a hiba. Az évek csak mennek, a fájdalmak meg gyarapodnak, nőnek. Mondjuk én, ha nem muszáj, nem szívesen tölteném ágyban fekve vagy egy lakásban bezárva és másokra utalva az öregkorom, mert nem vagyok képes kimenni még a wc-re sem. Lehet még akkor is aktív az ember és csinálhat érdemleges dolgokat, nem kell, hogy öregkorunkra tétlenekké, "hasznavehetetlenekké" váljunk. 

Stressz, alvásproblémák, fejfájás csökkentése. Fáj a fejed? Hát eddz! Az angolamerikainémet tudósok kutatásai alapján ezt már a férfiak sem veszik be, mint kifogás. Nagyon jó feszültséglevezető és teljesen felfrissíti az embert, főleg, ha szabadban végzed a mozgást. Miközben mozogsz endorfin (boldogsághormon) termelődik a szervezetedben, így boldogabbnak érzed magad, valamint a fájdalomérzetet is csökkenti, a tűréshatáraid pedig kiszélesíti. 
  A stressz mozgással való csökkentésének pszichológiája nálam így játszódik le: az első helyet a futás képviseli a monotonitás miatt, ekkor tudok gondolkozni. Minden egyes ilyen futással vagy túlteszem magam a dolgon, vagy tiszta fejjel állok a megoldandó problémához. Másrészről, ha pl. keményebb edzést választok, mondjuk dombnak felfelé futok, akkor segít kicsit kikapcsolni és elterelni a gondolataim, mert akkor már inkább azon jár a fejem, hogy lassan a Mount Everestet mászom meg az életemért és a levegőért harcolva. Harmadrészt pedig a teljes testsúlyos vagy a súlyzóval végzett edzésekkor az izmaim megfeszülése-elernyedése által a testemben folyamatos feszültség keletkezik, amit a hozzá tartozó megkönnyebbülés érzése vált fel. Az ismétlések által, valmint a helyes légzéstechnikával minden mozdulat után egyre inkább oldódik a feszültségem. Mindegyik esetben a mozgás végére elérem a nyugodtság állapotát. Így este pihentető alvásban lehet részem. (Alvás előtt kb. 2 órával fejezd be az edzésed, mert lehet felpörögsz, akkor viszont nehezebb elaludni.)

Próbáld ki te is! :)

Ideális alak elérése. Ugyebár az i-re a pont. A diéta edzéssel kombinálva gyorsítja a fogyást, növeli az energiaszintet. A fokozatos terheléssel, rendszerességgel, helyes technikával pedig gyönyörű alakod lesz.

Legjobb öregedésgátló. Feszesebb, rugalmasabb lesz a bőröd, kívül-belül sugárzol majd. Mivel a mozgás fokozza a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez. Valamint az izzadással és a rajtad lévő felesleg fokozatos eltüntetésével méregteleníted a tested. 

Narancsbőr eltüntetéséhez. A nők ádáz, legyőzhetetlennek tűnő ellenségét, a narancsbőrt nem kell bemutatni. Van egy jó hírem, a megfelelő diéta, mozgás és folyadékbevitel (víz és teák fogyasztása a méregtelenítő folyamathoz) a leghatékonyabb megoldás. Amikor a mozgás hatására csökken a comb és fenék környékén lévő zsírréteg, azzal együtt a narancsbőrtől is könnyes búcsút inthetünk, végül te is és a bőröd is fellélegezhet.

  Tehát mikor az ember elkezd mozogni, kicsit megerőlteti magát, akkor egyre több energiája lesz. Ígyreborn.jpg még többet és többet (ésszel) mozog. Aktívabbá válik az élet többi területén is. Úgy érzi, hogy kicsattan és szinte bármire képes és csinálja, csinálja, megcsinálja... Önbizalmat nyer, mert azt gondolta az utolsó gyakorlatot, az utolsó 5 métert már nem bírja, de aztán mégis. Fokozatosan pedig egyre többet. Arra buzdítok mindenkit, hogy próbáljon kicsit kilépni az elkényelmesedett életéből és mozogjon, mert megéri. Kívánom és ehhez próbálok segítséget nyújtani, hogy számodra is öröm-és boldogságforrás legyen a mozgás!

(Képen: "Először úgy érzed haldokolsz, majd érzed, hogy újjászülettél.")

De miért nem mozognak az emberek?

  Sok kifogás lehet, most mindenki eldöntheti magában, hogy neki melyik a legszimpatikusabb. Azt tapasztalom, hogy az embereknek a legnagyobb problémájuk az, hogy mindent nagyon gyorsan, rögtön akarnak elérni és, ha valami idővel, energiabefektetéssel és rendszerességgel jár, az ellen tiltakoznak. Csak a kitűzött cél a fontos, de tenni már nem sokat szeretnének érte, illetve aki szeretne, nem tudja hogyan álljon neki. Nincs kitartásuk, akaraterejük, így sokszor feladják, ha már kiesik az adott dolog a komfortzónájukból. Mindig csak vágynak arra, hogy szebbek, vékonyabbak, erősebbek, fittebbek, csajosabbak legyenek, de mindig van kifogás, ami miatt meg lehet magyarázni, hogy miért nem csinálják. Amiért nem képesek rá..ő meg ő meg ő és ő képes volt rá, már megcsinálta, de te nem vagy az... de tényleg... hát miért nem? Miért ne lennél rá képes? Miért ne tudnád azt te is megcsinálni, amit előtted már rengetegen megcsináltak? Miért becsülöd le ennyire magad? Semmi okod rá. Kezdj neki, gyalogolj, fuss, biciklizz, fallabdázz, tornázz, menj le edzőterembe és konzultálj személyi edzővel, táncolj, ússz... csinálj bármit, ami hozzád illik és most ne az legyen a kifogás, hogy hát én nem szeretek edzeni, egyik mozgásformában sem találom meg az örömöm, mert ezt nem hiszem el. Kezdetben igen, nehéz és ezt megértem, de az, hogy azt mondod magadnak, másoknak, hogy nem tudod, számodra lehetetlen, azt nem értem meg. Dee persze mondhatod ezt is, választhatod azt is, hogy megmaradsz ebben az állapotban, csak a problémád előjön újra, újra és újra...a végén meg nem ér1395773_714521628576290_1737470014_n.jpgted, hogy mért nem vagy igazán boldog, mindig lesz valami bajod magaddal, a kinézeteddel. Ja hát igen, a külsőségek nem számítanak... ezzel is lehet takarózni, hogy a belső a fontos, de hát bocsánat egyik fél sem vak. Nem lát bele rögtön a belsődbe, a külsőd fogja meg elsőre. A belsőd meg jó esetben ott tartja.

  Végül, amit írni fogok lehet közfelháborodást kelt majd, és magadra veszed, kéne vagy nem kéne... Úgy gondolom az igazán céltudatos, intelligens emberek teljesen tisztában vannak ezek fontosságával.
Tudják, hogy az egészséges életmód által nagyobb lesz a teherbíróképességük, még többet tudnak tenni a céljuk érdekében, így nő az önbizalmuk, bátrabbakká, kitartóbbakká válnak és jobban viselik az esetleges kudarcokat. Mind maguk, mind a jövőjük érdekében már fiatalon tesznek azért, hogy idősebb korukra is aktív, tevékeny emberek tudjanak lenni.
Persze ez nem azt jelenti, hogy idősebb korban ne álljon már neki az ember, mert ezt a fajta életmódot sosem késő elkezdeni. De mindig a megelőzésen legyen a hangsúly. Ha tudod, akkor miért ne kerüld el a problémát? Ha nem tudod elkerülni, hát oldd meg! Valahogy mindig meg lehet.

 Lehet nem tudtam mindent belesűríteni ebbe a bejegyzésben, de ez is csak annak köszönhető, hogy pozitív hatások tömkelege van. Azért igyekeztem megfelelően kampányolni az egészséges életmód mellett.

Legyen ez egy érték számodra is, vagyis légy Te egy érték magad számára!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motivalom.blog.hu/api/trackback/id/tr888236184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása