Házi kókusztej
Sokan vannak, akik nem ihatnak vagy nincs rájuk annyira jó hatással a tehéntej, így a tej más alternatíváit használják.
Kókusztejet akár otthon is készíthetsz, sokkal olcsóbban és hozzáadott dolgoktól mentesen. Nem mellesleg sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz (1dl=10Kcal), mint a tehénből származó társa. Ugyanúgy felhasználható pl. sütikhez, turmixokhoz, kávéba, mint a tehéntej viszont, mivel kókuszból készül, így értelemszerűen kókusz íze van!
Hozzávalók:
- 100 g kókuszreszelék
- 1 L víz
Elkészítés:
Egy megfelelő méretű edénybe beleöntöd a kókuszreszeléket és felöntöd a vízzel, majd felteszed forralni. 5 percig forrald, majd vedd le a tűzről és hagyd 5 percig állni. Ezután botmixerrel 4-5 percig kell mixelgetni, majd egy szűrővel leszűrni egy másik edénybe (vagy, amiben szeretnéd majd tárolni) és a kókuszreszelékből jól kinyomkodni a kókusztejet. Ebből a mennyiségből kicsit kevesebb, mint 1 L kókusztej lesz (kb. 7-8 dl), ha kihűlt a hűtőben kb. 3-4 napig eláll.
A megmaradt kókuszreszelékből sütit szoktam készíteni, ITT is egy nagggyon finom receptötlet hozzá.